Podczas „Dożynek Powiatu Niżańskiego – Rudnik nad Sanem 2025”, w niedzielę, 24 sierpnia 2025 r., odbył się VIII Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego. Tegoroczne zmagania kulinarne miały miejsce na boisku rezerwowym przy Miejskim Ośrodku Sportu i Rekreacji w Rudniku nad Sanem i tradycyjnie cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.

Do Konkursu zgłosiło się 13 podmiotów – Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń, które przygotowały wyjątkowe potrawy nawiązujące do lokalnych tradycji kulinarnych. Tradycyjne Produkty Kulinarne Powiatu Niżańskiego oceniła Komisja konkursowa, a degustować je mogli także licznie zgromadzeni uczestnicy Dożynek.

Komisja konkursowa przyznała następujące nagrody:

  • I miejsce – KGW Kopki za „Żeberka w miodzie z pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą”,
  • II miejsce – KGW Sieraków za „Udziec nadziewany z marchwianką”,
  • III miejsce – KGW Przędzelanki za „Wieniec z Wojciechowej Jagnięciny”

Wszystkie podmioty uczestniczące w Konkursie otrzymały pamiątkowe dyplomy, a zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich również nagrody finansowe oraz pamiątkowe bony.

Organizatorem i fundatorem nagród w VIII Powiatowym Konkursie na Tradycyjny Produkt Kulinarny był Powiat Niżański.

Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego to już nasza ósma edycja i jak zawsze cieszył się on bardzo dużym zainteresowaniem. To wydarzenie pokazuje, jak bogata i różnorodna jest kuchnia naszego regionu. Dzięki konkursowej formule możemy nie tylko promować lokalne tradycje kulinarne, ale również integrować mieszkańców i podkreślać rolę organizacji społecznych, które kultywują dziedzictwo naszej ziemi. To wielka satysfakcja widzieć, jak wiele osób angażuje się w pielęgnowanie tych wartości – powiedział Starosta Niżański Robert Bednarz.