Na  podstawie art. 11 ust. 3 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, po zasięgnięciu opinii Wojewody Podkarpackiego, powołał z dniem 29 marca 2022 r., na okres 5 lat, nowego dyrektora Powiatowej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Nisku a zarazem Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Nisku, Panią Magdalenę Rachwał.

Z nowym Dyrektorem niżańskiego Sanepidu spotkał się Starosta Niżański Robert Bednarz, który podczas spotkania pogratulował awansu i objęcia stanowiska Dyrektora PSSE, co stanowi dowód uznania dla wiedzy i kompetencji zdobytej przez wiele lat pracy Pani Magdaleny Rachwał.

Jestem przekonany, że pod Pani kierownictwem Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Nisku będzie funkcjonowała na najwyższym poziomie, dając mieszkańcom poczucie bezpieczeństwa. Wierzę również, że współpraca pomiędzy Powiatem Niżańskim a PSSE w Nisku, będzie się nadal efektywnie rozwijać dla obopólnej korzyści, -– mówił Starosta, życząc jednocześnie nowej szefowej niżańskiego Sanepidu, satysfakcji z wykonywanej pracy, wytrwałości i ludzkiej życzliwości.

Magdalena Rachwał – absolwentka Politechniki Krakowskiej na kierunku technologii chemicznej, z tutejszą jednostką związana zawodowo jest od listopada 2000 roku, zajmując stanowiska w komórkach  higieny pracy, sanitarnego nadzoru zapobiegawczego oraz higieny komunalnej. Od 2007 roku pełniła funkcję kierownika oddziału nadzoru sanitarnego oraz kierownika jakości. Następnie, 18 października 2018 roku powołana została na stanowisko zastępcy Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Nisku.

Pani Magdalena Rachwał zastąpiła na stanowisku Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Nisku Panią Marię Budkowską, której w dniu 28 marca br. odeszła na emeryturę.

PSSE sprawuje kontrolę nad warunkami higieny w różnych dziedzinach życia. Jednostka ta stoi na straży naszego zdrowia, nadzorując warunki: higieny środowiska, zdrowotne żywności, żywienia i przedmiotów użytku oraz higieniczno–sanitarne, jakie powinien spełniać sprzęt, pomieszczenia, w celu ochrony zdrowia ludzkiego nad niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób.