plakat

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nisku, w związku z odnotowaniem przypadków ptasiej grypy w województwie podkarpackim, przypomina o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny w celu zminimalizowania ryzyka zakażenia wirusem grypy.

Jak zabezpieczyć się przed ptasią grypą?

  • unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem niezależnie od stanu jego zdrowia – unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptaków: fermy, kurniki, stad gołębi,
  • w przypadku konieczności kontaktu z ptakami (rolnicy, lekarze weterynarii, myśliwi, pracownicy ferm, miejsc uboju i obróbki mięsa drobiowego) – zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych oraz odpowiednich maseczek chroniących drogi oddechowe,
  • pamiętaj, aby po każdym kontakcie z ptactwem umyć ręce,
  • staraj się unikać spożywania surowych jajek, a wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem, np. deska do krojenia, noże czy talerze – dokładnie umyj z użyciem detergentów,
  • pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,
  • produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać zawsze w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.

Naturalnym gospodarzem wirusów ptasiej grypy jest drób i dzikie ptactwo, zdarzają się jednak przypadki przekroczenia bariery gatunkowej i może dochodzić do zakażeń u ssaków, m.in. świń i człowieka. 

Wirusy wykazują bardzo zróżnicowaną patogenność. - na podstawie zdolności do wywołania choroby dzieli się je zasadniczo na 2 grupy:

  • wysoce zjadliwe wirusy (highly pathogenic avian influenza - HPAI) powodują grypę ptaków o ciężkim przebiegu, która jest ostrą chorobą ogólnoustrojową ze śmiertelnością dochodzącą do 100% u ptaków grzebiących. Do tej grupy należą niektóre podtypy H5 (np. H5N1) i H7(H7N9). Wirusy HPAI mogą się namnażać w całym organizmie gospodarza i uszkadzać najważniejsze narządy, co zwykle jest przyczyną śmierci.
  • wirusy charakteryzujące się małą zjadliwością (low  pathogenic avian influenza - LPAI), należą one do wszystkich podtypów, w tym również H5 i H7. Wywołują zwykle łagodną postać grypy ptaków z objawami ze strony układu oddechowego i pokarmowego.

Zasady higienicznego postępowania w profilaktyce grypy:

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością,
  • utrzymuj powierzchnie wykorzystywane do przygotowywania i przechowywania żywności w należytej czystości,
  • myj ręce po wyjściu z toalety,
  • przestrzegaj zasad higieny przy przygotowywaniu żywności,
  • chroń pomieszczenia przeznaczone do przygotowywania żywności przed dostępem owadów i zwierząt.
  • przechowuj oddzielnie (oddzielne pojemniki, różne półki w lodówce) żywność przeznaczoną do bezpośredniego spożycia (wędlina, ser) od żywności przeznaczonej do dalszej obróbki np. termicznej (surowe mięso) – tak, aby nie dopuścić do kontaktu między nimi,
  • do przygotowywania żywności przeznaczonej do dalszej obróbki używaj oddzielnego sprzętu, np. noży, desek do krojenia.

W przypadku kontaktu z ptactwem i zaobserwowania u siebie objawów grypowych skontaktuj się ze swoim lekarzem!

Materiały

Ulotka ptasia grypa

Ptasia grypa