VII Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego odbył się w niedzielę, 18 sierpnia 2024 r. podczas „Dożynek Powiatu Niżańskiego – Jarocin 2024”, na terenie rekreacyjnym przy scenie plenerowej nad zbiornikiem wodnym w Jarocinie.
W tegorocznym Konkursie uczestniczyło 15 podmiotów zainteresowanych upowszechnianiem wiedzy i promowaniem tradycyjnych produktów kulinarnych – Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń, grup nieformalnych, które przygotowały potrawy konkursowe. Tradycyjne Produkty Kulinarne Powiatu Niżańskiego oceniła Komisja konkursowa, a zasmakowali ich licznie zgromadzeni uczestnicy tegorocznych Dożynek.
- Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego organizujemy już po raz siódmy, jak co roku cieszy się on bardzo dużym zainteresowaniem - zarówno tych, którzy chcą uczestniczyć w Konkursie, jak i tych, którzy są miłośnikami jadła tradycyjnego i chcą zakosztować naszych kulinarnych arcydzieł. Dzięki formule konkursowej można przedstawić szerokiemu gronu odbiorców bogactwo i różnorodność lokalnych tradycji kulinarnych, a także mogą się zaprezentować organizacje działające w lokalnym środowisku – powiedział Starosta Niżański Robert Bednarz.
Wszystkie 15 potraw zgłoszonych do Konkursu oceniła 3-osobowa Komisja Konkursowa – jej decyzją I nagrodę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Domostawie za „Polędwiczki w tradycyjnym towarzystwie”, II nagrodzę zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Racławicach za „Kaczka z pieca smaki wznieca”, natomiast III – Koło Gospodyń Wiejskich „Przędzelanki” za „Udziec jagnięcy w ziołach pieczony na kulaszy położony”.
Wszystkie podmioty uczestniczące w Konkursie otrzymały pamiątkowe dyplomy, a zwycięskie Koła Gospodyń Wiejskich również nagrody finansowe.
Organizatorem i fundatorem nagród w VII Powiatowym Konkursie na Tradycyjny Produkt Kulinarny był Powiat Niżański, współorganizatorami były Stowarzyszenie Przyjaciół Państwa Jarocin oraz Gmina Jarocin.