14 września 2025 r. Plac Targowy w Krzeszowie wypełnił się tłumem uczestników, którzy tłumnie przybyli, aby wziąć udział w corocznym wydarzeniu kulturalnym pn. POWIDLAKI 2025, organizowanym pod patronatem honorowym Wojewody Podkarpackiego oraz Marszałka Województwa Podkarpackiego. Organizatorami imprezy byli: Gminny Ośrodek Kultury w Krzeszowie oraz Gmina Krzeszów.
Uroczystości rozpoczął barwny korowód powidlany pod przewodnictwem Orkiestry Dętej z Gminnego Ośrodka Kultury w Kuryłówce, który tradycyjnie wyruszył spod Gminnego Ośrodka Kultury w Krzeszowie i wprowadził zgromadzonych w wyjątkowy nastrój.
W gronie oficjalnych gości znaleźli się m.in. parlamentarzyści, przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych, a także gospodarze gmin z Powiatu Niżańskiego. Powiat Niżański reprezentował Starosta Niżański Robert Bednarz, Wicestarosta Józef Sroka i Przewodniczący Rady Powiatu Niżańskiego Sylwester Daśko.
Na scenie, jak co roku, zaprezentowały się dzieci z przedszkoli i szkół z terenu Gminy Krzeszów, młodzi artyści ze Szkoły Muzyki i Tańca „Świat Muzyki” Nowa Sarzyna z filią w GOK Krzeszów, a także podopieczni Gminnego Ośrodka Kultury – Grupa „Krzeszowskie Nutki”, Zespół „Szalone Nastki” oraz Zespół „Powidlanie”. Występy wokalne i taneczne wprowadziły publiczność oficjalne otwarcie imprezy.
Motywem przewodnim tegorocznych Powidlaków była śliwka, nieodłączny symbol imprezy. Na stoiskach Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń i grup nieformalnych można było spróbować niezliczonych potraw – zarówno na słodko, jak i na słono – a także podziwiać pokazy smażenia tradycyjnych powideł.
Program Powidlaków 2025 obfitował w liczne atrakcje: rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego „Najlepszy Produkt ze Śliwką” pod przewodnictwem Jerzego Nogala, degustacje lokalnych specjałów, pokazy, stoiska wystawiennicze, wesołe miasteczko i animacje dla dzieci. Patronat Honorowy nad konkursem kulinarnym objął Starosta Niżański Robert Bednarz oraz Wójt Gminy Krzeszów Stanisław Nowakowski. Powiat Niżański był fundatorem nagród dla laureatów konkursu kulinarnego.
W konkursie wzięło udział 25 podmiotów. W kategorii A: potrawa/ produkt ze śliwką, B: nalewka na bazie śliwek, C: powidło śliwkowe.
W kategorii A: potrawa/ produkt ze śliwką zostali nagrodzeni:
I miejsce otrzymało KGW Sąsiadki Krzeszów Dolny za Roladki wołowe z grzybami i śliwką, II miejsce otrzymało KGW Jacianki z Jaty za kaczkę po pańsku z knedlami i śliwką za śIII miejsce otrzymało KGW Radość w Bystrem za pierogi ze śliwkami.
W kategorii B: nalewka na bazie śliwek nagrodzono: I miejsce otrzymało KGW Koziarnia II za nalewkę ze śliwek, II miejsce otrzymało KGW Sąsiadki Krzeszów Dolny za nalewką śliwkową a III miejsce otrzymało KGW Koziarnia I za nalewkę słodka teściowa.
W kategorii C: powidło śliwkowe: I miejsce otrzymało KGW Koziarnia II za powidło śliwkowe, II miejsce otrzymało KGW Krzeszów za powidła krzeszowskie zaś III miejsce otrzymało KGW Podolszynce Plebańskiej za powidło ze śliwek president
Nagrodę specjalną za wystrój stoiska otrzymało KGW Naklik.
Podczas uroczystości mieszkańców Powiatu Niżańskiego i okolic w muzyczny nastrój wprowadzili: Dziani i Cygańscy Książęta, Ronnie Ferrari. Występ Gwiazdy Powidlaków wykonali „Poparzeni Kawą Trzy”, a gwiazdą wieczoru był Defis.
Z roku na rok POWIDLAKI przyciągają coraz większą liczbę uczestników – nie tylko lokalną społeczność, ale i gości z sąsiednich powiatów oraz turystów, którzy pragną poznać kulturę i smaki Krzeszowa.
Zdjęcia: GOK Krzeszów














Powiat Niżański